استطاعت با دریافت مهریه وهدیه
با توجه به ثبت نام های حج تمتع، بخش چهارم پرسش و پاسخ های حج و به ویژه موضوع استطاعت با دریافت مهریه و هدیه و موارد دیگر در پایگاه اطلاع رسانی حج تقدیم می شود.
اگر هدایاى ازدواج به میزانى باشد که بتوان با آن براى حج تمتع ثبت نام کرد در صورتى که اطلاع از آینده و توان یا عدم توان پرداخت بقیه مبلغ و همچنین هزینههاى جانبى سفر را نداشته باشند آیا واجب الحج مى باشند یا خیر؟
در روزهای آینده نیز سایر پرسش و پاسخ های فقهی حج مطابق فتاوای مراجع عظام تقلید ارائه خواهد شد.
سوال:اگر هدایاى ازدواج به میزانى باشد که بتوان با آن براى حج تمتع ثبت نام کرد در صورتى که اطلاع از آینده و توان یا عدم توان پرداخت بقیه مبلغ و همچنین هزینههاى جانبى سفر را نداشته باشند آیا واجب الحج مى باشند یا خیر؟ در صورتى که مبالغى بدهکار باشند ولى بدهىها یا به صورت وام باشد یا با مهلت مسئله چطور مىشود؟ اگر حج تمتع در مهریه عروس وبه عهده داماد باشد از این محل قابل پرداخت است یا خیر؟
جواب:اگر به حسب ظاهر با انجام حج، خللى در زندگى شما ایجاد نشود، حجّ بر شما واجب است؛ و اگر هدایا به داماد داده شده باشد، ملک او مىباشد و پرداخت مهریه از آن صحیح است. (آیتالله خامنهای)
سوال:اینجانب از سوى همسرم یک فیش حج واجب هدیه دریافت نمودهام آیا بعد از انجام این حج واجب اگر اینجانب از لحاظ مالى مستطیع شوم باز هم حج به من واجب است یا خیر؟ در صورتى که جواب مثبت باشد با توجه به اینکه دولت اعزام به حج واجب را یکبار مجاز دانسته تکلیف من چیست؟
جواب:اگر جهت رفتن به حج به شما بخشیده و مخارج دیگر حجّ را هم قبول کرده که بپردازد و یا خودتان به راحتى مىتوانید بقیه را تهیه کنید، شما در این شرایط با این حجِّ بذلى مستطیع هستید و کفایت از حجة الاسلام مىکند. (آیتالله خامنهای)
سوال:پدر من کارمند باز نشسته وزارت بهداری است مادرم نیز خانه دار است پدرم دارای حقوق باز نشستگی و دارای منزل شخصی است ولی به علت این که دو دختر شوهر داده و جهیزیه تهیه نموده و همچنین این که برادرم دانشجوی دانشگاه آزاد است و هر ترم حدود 500000 تومان هزینه اش می شودو پدرم باید بپردازد استطاعت رفتن به خانه خدا را نداشته و فکر نمی کنم که با این شرایط در آینده نزدیک هم بتوانند مشرف شوند، من و همسرم نیز سال قبل به خانه خدا مشرف شدیم , پرسش من از حضوز جنابعالی این است که آیا من و همسرم می توانیم پدر و مادرم را به حج واجب بفرستیم یا خیر یعنی کل هزینه را متقبل شویم, در ضمن پدر . مادر من مقلد امام خمینی هستند ,پدرم 62 سال و مادرم 54 سال سن دارد.
جواب:آری اگر شما هزینه حج را در اختیار آنها بگذارید حج بر آنها واجب می شود . (آیتالله مکارم شیرازی)
سوال:آیا یک زن با مهریه خود مى تواند به حج واجب مشرف شود ؟
جواب:بله . (آیتالله سیستانی)
سوال:اگر زن مهریه را از شوهر بگیرد مى تواند با آن به مکه مشرف شود آیا حق مطالبه دارد؟
جواب:در صورتى که مطالبه مهر از شوهر ناراحتى و یا مشکلاتى در زندگى ایجاد نکند، وى مستطیع است و مطالبه مهر منعى ندارد بلکه لازم است ، ولى اگر موجب ناراحتى براى وى شود و یا مراجعه به حاکم باعث کسرشاءن او گردد، مطالبه لازم نیست . (آیتالله بهجت)
سوال:زنى که مهریه زیادى از شوهر طلبکار بوده و فوت کرده ، آیا استیجار حجّ براى او واجب است ؟
جواب:در صورتى که مهریه به اندازه مخارج حجّ کفایت بکند و وصول آن هم در زمان حیات مشکلى نداشته ، حجّ بر او مستقر شد البته با شرائطش . (آیتالله بهجت)
سوال:اینجانب خانمى 25 ساله هستم که شوهرم یک میلیون و ششصد هزار تومان بابت مشرف شدن به حج برایم حج خریده، این حجّ من چه حجّى است؟
جواب:این حجّ بذلى است و کفایت از حجّ واجب مىکند. (آیتالله نوری همدانی)
سوال:آیا پولی که دولت در پایان خدمت به عنوان پایان کار به کارمندان پرداخت میکند موجب استطاعت مالی برای حج تمتع میگردد ؟
جواب:اگر به مقدار کافی باشد و بدهکاری نداشته باشد یا پول زائد بر نیاز به مقدار آن داشته باشد حج واجب است. (آیتالله سیستانی)
سوال:آیا سادات و اهل علم با وجوه شرعیه مثل سهم السادات و سهم امام(ع) مستطیع مى شوند؟
جواب:ساداتى که مستحق سهم سادات هستند بنابر احتیاط واجب جایز نیست بیش از مخارج سالشان خمس بگیرند و با سهم سادات مستطیع نمى شوند. چون حج از مؤونه نیست و نمى توانند براى انجام آن سهم سادات بگیرند. اما اهل علمى که شهریه مى گیرند و وجوهات از سوى مرجع و حاکم شرع به عنوان مصرف و به لحاظ تحصیل و تدریس و خدمات دینى به آنان تملیک مى شود مالک شده و با آن مستطیع مى شوند. و اگر سایر شرایط وجود داشته باشد و مستطیع هستند و چنانچه حج بجا آورند از حجة الاسلام کفایت مى کند. بلى اهل علمى که از طرف مراجع تقلید مجاز در اخذ وجوه شرعیه هستند مالک وجوه مأخوذه نمى شوند و با آن استطاعت حاصل نمى شود و مجازند مقدارى از آنرا در مخارج اقتصادى خود و موارد مقرره مصرف کنند. (آیتالله فاضل لنکرانی)
سوال:اینجانب روحانى هستم و چون نیاز به شهریه داشتم طبق نظر حضرت امام(قدس سره) مستطیع نبودم و با اینکه چندین بار به حج مشرف شده بودم، حج واجب خود را به جا نیاوردم. بعد از وفات حضرت امام(ره) به یکى از مراجع رجوع کردم و مسأله را پرسیدم، گفتند طبق نظر ایشان مستطیع هستید. لذا حج خود را بجا آوردم و بعد متوجه شدم فتواى این آقا هم مثل مرحوم امام بوده است. حال سؤال این است که آیا راهى براى صحت حج انجام شده من وجود دارد؟
جواب:به نظر اینجانب نیاز به شهریه مانع از استطاعت نیست و حج واجب شما صحیح است . (آیتالله فاضل لنکرانی)
نظرات :