فضیلت بقیع

چهارشنبه 19 فروردین 1394
فضیلت بقیع

معناى لغوى بقیع‏

این مدفن مقدّس و تاریخى در اصل «بقیع الغرقد» و «بقیع» نامیده مى‏شد و در قرن‏هاى اخیر گاهى «جنّة البقیع» نیز گفته مى‏شود.

ابن اثیر مى‏گوید: «البقیع المكان المتّسع من الأرض ولا یسمّى بقیعاً إلّاوفیه شجر أو أصولها»؛ در لغت بقیع به محلّ وسیعى كه داراى درخت و یا ریشه درخت باشد گفته مى‏شود او مى‏افزاید: چون بقیع قبلًا داراى درخت «غرقد» و ریشه‏هاى آن بود پس از قطع‏ این اشجار نیز با همان اسم معروف گردید.

یاقوت حموى هم مشابه همین معنى را آورده سپس مى‏گوید: و «غرقد» درختى است وحشى و خاردار و داراى میوه مخصوص.

چگونگى ایجاد مدفن در بقیع‏

در بقیع از انصار اوّلین كسى كه دفن شده است اسعد بن زراره و از مهاجرین عثمان بن مظعون است. سمهودى مى‏گوید: به هنگام مرگ عثمان بن مظعون رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود: «ادفنوا عثمان بن مظعون فی البقیع یكون لنا سلفاً فنِعْمَ السّلف سلفنا عثمان»؛ «عثمان ابن مظعون را در بقیع دفن كنید تا شاخص و یادگارى از گذشتگان ما باشد و چه شاخص نیكى است عثمان.»

سمهودى مى‏افزاید و پس از فوت ابراهیم فرزند رسول خدا صلى الله علیه و آله كه در محلّه بنى‏مازن و خارج از مدینه واقع شد. صحابه عرض كردند «أینَ نَدفَنه؟!». رسول خدا فرمود: «الحقوه بسلفنا الصالح عثمان بن مظعون» او را به سلف صالح ما عثمان لاحق كنید و در كنار او به خاك بسپارند. او مى‏گوید پس از دفن شدن ابراهیم در بقیع مردم مدینه علاقمند شدند پیكر اقوام و عشیره خود را در آنجا دفن كنند و هر یك از قبایل مدینه درختان و ریشه‏هاى بخشى از بقیع را قطع و زمین آن را براى همین منظور آماده نمودند و تدریجاً دو مدفن قدیمى مدینه به نام «بنى‏سلمه» و «بنى‏حرام» متروك گردید.

گفتنى است با توجّه به اینكه وفات عثمان بن مظعون در سال دوّم و وفات ابراهیم در اوائل سال دهم هجرت و به فاصله هشت سال به وقوع پیوسته است و مسلماً در این مدّت علاوه بر عثمان بن مظعون افراد دیگر نیز دفن شده‏اند لابد منظور سمهودى این‏ است كه با دفن شدن جناب ابراهیم در بقیع و دستور و عملكرد رسول خدا صلى الله علیه و آله، مسلمانان مدینه از این تاریخ به تأسى از آن حضرت توجّه بیشترى به بقیع پیدا نموده و آنجا را مدفن عمومى خود قرار دادند.

فضیلت بقیع‏

در فضیلت بقیع حدیث‏هاى متعدّدى از رسول خدا صلى الله علیه و آله نقل گردیده است. از جمله در حدیثى چنین فرمود: «یحشر من البقیع سبعون ألفاً على صورة القمر لیلة البدر»

 از بقیع هفتاد هزار نفر محشور خواهند شد كه صورت آنان مانند ماه چهارده شبه خواهد درخشید.

و در حدیث دیگر چنین فرمود: «یحشر من هذه المقبرة سبعون ألفاً یدخلون الجنّة بغیرحساب وكأنّ وجوههم القمرلیلیة البدر»؛

 «از بقیع هفتاد هزار نفر كه صورتشان مانند ماه چهارده شبه است محشور خواهند شد و بدون حساب وارد بهشت خواهند گردید.»

درباره حضور شبانه رسول خدا صلى الله علیه و آله در بقیع و دعا و طلب مغفرت آن حضرت نسبت به اهل بقیع كه گاهى روز و گاهى شب هنگام انجام مى‏گرفت در حدیث و تاریخ مطالب فراوان نقل شده است.

در حدیثى چنین آمده است كه رسول خدا صلى الله علیه و آله در بقیع حضور مى‏یافت و اهل قبور را بدین گونه مورد خطاب قرار مى‏داد. «السَّلامُ عَلَیكُم یا أَهلَ الْقُبُور یَغفِرُ اللَّهُ لَكُم وأنتم لَنا سلف ونحن بالأثر»؛ «درود بر شما خدا ما و شما را بیامرزد. شما پیش آهنگان ما بودید و ما هم در پى شما خواهیم آمد.»

در حدیث دیگر آمده است كه مى‏فرمود: «السلام علیكم قومٌ مؤجلون أتانا وأتاكم ما توعدون. اللّهم اغفر لأهل البقیع الغرقد»؛  «درود بر شما اى كسانى كه اجل شما و آنچه‏ به ما و شما وعده داده‏اند فرا رسید. خدایا اهل بقیع غرقد را بیامرز.» «إنّی امِرتُ أن أدعو لهم».

از عایشه نقل شده است كه رسول خدا صلى الله علیه و آله شب هنگام و آنگاه كه همه چشمها به خواب مى‏رفت به آرامى رختخواب را ترك نموده و از منزل خارج مى‏شد. خود من و گاهى «بریره» خدمتكارم به‏دستور من او را تعقیب مى‏كردیم و مى‏دیدیم كه به بقیع مى‏آمد و در آنجا توقّف طولانى مى‏نمود و مكرّر دست‏ها را به سوى آسمان برمى‏داشت و به دعا و استغفار بر اهل بقیع مشغول مى‏گردید. یكبار پس از مراجعت رسول خدا صلى الله علیه و آله از علّت این عمل استفسار نمودم؛ در پاسخ من فرمود: «إنّی أُمرت أن أدعو لهم»؛ «من از طرف خدا مأموریت دارم كه بر اهل بقیع استغفار كنم.» عایشه مى‏گوید: عرض كردم اگر من به بقیع رفتم چه بگویم وبر آنان چگونه درود بفرستم. فرمود بگو: «السلام على أهل الدیار من المؤمنین والمسلمین ویرحمهم اللَّه المستقدمین منّا والمستأخرین وإنّا إن شاء اللَّه للاحقون».

حرم شریف ائمه بقیع علیهم السلام‏

حرم مطهر ائمه بقیع كه در كتب تاریخ بعنوان «مشهد» و «حرم» اهل بیت معروف گردیده، در سمت غربى و منتهى الیه بقیع واقع شده است كه در این حرم مطهر قبر چهارتن از ائمه اهل بیت؛ امام مجتبى، امام سجاد، امام باقر و امام صادق علیهم السلام در كنار هم و بفاصله 3- 2 مترى این قبرها، قبر عباس عموى گرامى رسول خدا صلى الله علیه و آله قرار گرفته و در كنار آن نیز قبر دیگرى است متعلق به فاطمه بنت اسد كه قبل از ویرانى ساختمان این حرم مطهر، همه این قبور ششگانه در زیر یك گنبد و بجز قبر فاطمه داراى ضریح و صندوق زیبا بودند.

منبع: تاریخ حرم ائمه بقیع، محمد صادق نجمی


  • 2205
  • 0

کلمات کلیدی :

نظر شما :

نظرات :

آخرین متون آموزشی
ﺳﻪشنبه 04 مهر 01402
شنبه 04 شهریور 01402
تبلیغات تبلیغات تبلیغات