فلسفه سجده بر تربت امام حسین(ع)

چهارشنبه 12 فروردین 1394
فلسفه سجده بر تربت امام حسین(ع)

فلسفه سجده بر تربت امام حسین(ع) 

در این باره نخست باید دانست، سجده بر زمین، سنگ و خاك، مورد اتفاق همه مسلمانان است و تمام فرقه‏هاى اهل سنت نیز به درستى سجده بر زمین اعتقاد دارند. اما نسبت به درستى سجده بر فرش، پوشیدنى‏ها و خوردنى‏ها، اختلاف است. در این صورت عقل و منطق اقتضاء مى‏كند كه به روش مورد اتفاق عمل شود واز مورد اختلاف دورى شود.
در این باره روایت پیامبر(صلى‏الله‏علیه) كه مورد اتفاق شیعیان و اهل سنت است، نقل مى‏كنیم: «جُعلت لى الارضُ مسجداً و طهوراً»؛ صحیح بخارى، ج 1، كتاب الصلاة، ص 91؛ «زمین براى من، سجده‏گاه و مایه پاكیزگى قرار داده شده است.
از این روایت به خوبى استفاده مى‏شود؛ پیامبر(صلى‏الله‏علیه) خاك و زمین را به عنوان سجده‏گاه و جهت تیمم استفاده مى‏كردند و در این باره تمامى شیعیان و اهل سنت اتفاق‏نظر دارند. نسبت به دیگر موارد اگر اختلاف نظر هست، عقل داورى مى‏كند كه به مورد اتفاق نظر، عمل شود.
اما در خصوص برترى تربت امام حسین(علیه‏السلام)، علامه امینى(ره) مى‏فرماید: «این امر بر دو اصل اساسى استوار است:
الف) آن كه شیعه امامیه در صدد آن است كه براى خود تربت و مهرى پاك به همراه داشته باشد تا بر آن سجده نماید.
ب) برخى از مكان‏ها بر بعضى دیگر برترى دارد، لذا آثار و بركاتى بر آن مترتب است؛ به همین دلیل كعبه و حرم، حكم خاصى به خود گرفته است. از جمله سرزمین‏هایى كه بر سایر بقاع برترى پیدا كرده و داراى آثار و بركاتى خاص است محلى است كه بدن شریف سیدالشهدا(علیه‏السلام) را در خود جاى داده است. همان بقعه‏اى كه امام‏على(علیه‏السلام) قبل از شهادت امام‏  حسین(علیه‏السلام) قبضه‏اى از خاك آن را برداشت و استشمام كرد و چنان گریست كه زمین از اشك‏هاى حضرتش مرطوب گشت.
سپس فرمود: از این سرزمین هفتاد هزار نفر محشور شده و بدون حساب وارد بهشت مى‏گردند المعجم الكبیر، ج 111، ص 3، ح 2825.. آیا سجده بر چنین تربتى مطلوبیت و قداست ندارد و سبب تقرب به خداوند متعال نمى‏گردد؟ آیا سزاوار نیست كه انسان بر تربتى سجده كند كه در آن نشانه‏هاى توحید و شهادت در راه معبود است؟ تربتى كه در صورت توجه خاص به حقیقت آن حالت رقت قلب در انسان ایجاد شده و انسان را به سوى خداوند نزدیك مى‏كند...»؛ السجود على التربة الحسینیة عند الشیعة الامامیه، ص 69-87.
استاد عباس محمود عقاد - نویسنده مصرى - در مورد سرزمین كربلا مى‏نویسد::
«سرزمین كربلا حرمى است كه مسلمانان براى عبرت و یادآورى به زیارت آن مى‏آیند و غیر مسلمین براى مشاهده و بازدید، ولى اگر بنا باشد كه حق این سرزمین ادا شود باید آن را زیارت‏گاه هر انسانى قرار داد كه براى نوع خود نصیبى از قداست و بهره‏اى از فضیلت قائل است، زیرا ما به یاد نداریم كه قطعه‏اى از زمین به مانند كربلا این چنین داراى فضیلت و منقبت باشد و این نیست مگر به جهت آن كه این سرزمین با اسم كربلا و منزلگاه حسین(علیه‏السلام) مقرون و عجین شده است»؛ ابوالشهدا، ص 145.

 

 


  • 758
  • 0

کلمات کلیدی :

نظر شما :

نظرات :

آخرین متون آموزشی
ﺳﻪشنبه 04 مهر 01402
شنبه 04 شهریور 01402
تبلیغات تبلیغات تبلیغات