ابعاد سیاسی و اجتماعی حج

ﺳﻪشنبه 11 فروردین 1394
ابعاد سیاسی و اجتماعی حج

 

ویژگى‏هاى كنگره حج‏

همایش عظیم حج یك گردهمایى معمولى نیست بلكه ویژگى‏هاى منحصر بفردى دارد كه با توضیح و تفصیل بیشتر مى‏توان بدینگونه برشمرد:

1- در این كنگره، افراد با شرایط خاص؛ چون بلوغ و عقل، تعبد و تسلیم و صفاى نفس و قدرت و استطاعت شركت دارند و از این نظر پاك‏ترین افراد، زبده ترین و كارآمدترین هستند كه در این همایش حاضر شده‏اند. از اینرو تنش‏هاى اجتماعى، كه اثر طبیعى اجتماعات است، در آن به چشم نمى‏خورد.

2- در این اجتماع فرا ملیتى، افراد مسلمان از سراسر جهان، بدون توجه به مشخصه‏هاى جغرافیایى و سنت‏هاى قومى و لباس و رنگ، با مساوات كامل و بدون توجه به شعارهاى پوچ و گمراه‏كننده، شركت دارند و نظیر این همبستگى در سراسر كره زمین بى‏مانند است.

3- حج‏گزاران در هر سال، قشرهاى جدیدى هستند كه ره‏آورد این سفر معنوى را در جامعه گسترش مى‏دهند و بركات سیال آن، به اعماق جوامع دیگر گسترش مى‏یابد.

4- اعمال و مناسك حج باتبعیت از زعامت و مرجعیت دینى انجام مى‏پذیرد و تشتت و خود محورى در آن دیده نمى‏شود.

5- این اجتماع همه ساله تكرار مى‏شود و با تاریخ حیات مسلمین تا قیامت پیوند خورده و آرمانهاى مطرح شده در حج جاودانه است و چشمه فیوضاتش هرگز نمى‏خشكد و تمرینى است براى تشكیل حكومت واحد جهانى اسلام در آینده تاریخ.

6- سادگى جامه احرام و محو هویت‏هاى شخصى در این همایش، خط بطلانى است بر تفكر نظام سرمایه دارى كه از نشانه‏هاى آن تجمل، تفاخر، تكاثر و مصرف‏گرایى است.

7- فریضه حج با هزینه شخصى حج‏گزاران انجام مى‏شود و از این بابت هزینه‏اى بر اموال و حقوق جامعه تحمیل نمى‏كند و بار مالى چندان براى دولت‏ها ندارد.

8- فریضه حج با پرداخت وجوه شرعى و اطعام فقرا و صدقات و نفقات و كفاره و قربانى همراه است و جانب مستمندان و نیازمندان را ملحوظ داشته كه از توان مالى حاجیان جمع كثیرى بهره‏مند گردند.

9- شركت دادن زنان در این جمع، همدوش با مردان، تصویرگر بینش اسلامى درباره اجتماع و اركان آن از زن و مرد در صحنه اجتماعى است.

10- مناسك و اعمال حج؛ چون طواف، سعى، رمى، وقوف، افاضه و ... همه به‏صورت جمعى صورت مى‏گیرد و روح جمعى و اخوت اسلامى را در افراد تقویت مى‏كند.

11- این اجتماع در مقدس‏ترین امكنه و میقات زمانى و مكانى و حول محور قبله و زادگاه رسول خدا صلى الله علیه و آله تشكیل مى‏شود و نقطه پیوندى است با رسالتداران آسمانى و همه موحدان و خداپرستان عالم و تذكار هویت مستقل و پر افتخار اسلامى است.

12- همزمان با این تجمع، تهذیب و تزكیه نفوس و تكامل اخلاقى‏ افراد نیز لحاظ شده و این خود نقطه تحولى است در راه اصلاحات اجتماعى از طریق تزكیه نفوس و تربیت اخلاقى انسان‏ها، كه بدون آن جامعه صالحى وجود نخواهد داشت.

13- منحصر بودن اجتماع به مسلمانان و منع از ورود كفار و مشركین به مكانهاى مقدس، نشانه نگرش اسلام در این مناسك به حفظ روحیه استقلال طلبانه مسلمین و رهایى از وابستگى به بیگانگان و دنباله‏روى از دشمنان اسلام است.

14- روح حاكم بر این اجتماع، از مرز زمان و مكان فراتر رفته و رسالتداران توحید را از آدم تا خاتم و امت‏هاى موحد در گذشته و حال و آینده را در بر مى‏گیرد و آثارى كه بر این پیوندهاى تاریخى  مترتب است از مسائل مهمى است كه نباید  از دید تحلیل‏گران پوشیده بماند.

منبع: محمد تقى رهبر، ابعاد سیاسى و اجتماعى حج،

 


  • 2090
  • 0

کلمات کلیدی :

نظر شما :

نظرات :

آخرین متون آموزشی
ﺳﻪشنبه 04 مهر 01402
شنبه 04 شهریور 01402
تبلیغات تبلیغات تبلیغات