ویژگى هاى زائر حسین بن على علیه السلام

ویژگىهاى زائر حسین بن على علیه السلام
زیارت حسین بن على علیه السلام پاداش و ثواب و بركات فراوانى دارد، حال این پرسش مطرح مىشود كه دستیابى به بركات و منافع زیارت، چگونه میسّر و عملى خواهد شد؟
ائمه معصومین علیهم السلام در روایات گوناگون، پاسخ این پرسش را داده و شروطى را براى آن برشمردهاند:
1- ایمان
امام صادق علیه السلام به بشیر دهان مىفرماید:
«هر مؤمنى كه در غیر روز عید به زیارت حسین بن على علیه السلام رود و به حق آن حضرت عارف بوده و شناخت داشته باشد، خداوند پاداش بیست حج را به او خواهد داد.»
2- معرفت به امام
زائر اگر امام خود را بشناسد و با اهداف و فلسفه قیام حسین بن على علیه السلام آشنا باشد، از بركت مغفرت و رحمت بهرهمند مىشود. امام صادق علیه السلام فرمود:
«آن كس كه به زیارت قبر حسین بن على علیه السلام رود و به حق آن امام آگاه و عارف باشد، خداوند گناهان گذشته و حال او را خواهد بخشید.»
3- پیروى از آن حضرت
فائد حنّاط گوید: از امام صادق علیه السلام شنیدم كه فرمود:
«مَنْ زارَ الْحُسَینَ علیه السلام عارِفَاً بِحَقِّهِ یَأتَمُّ بِهِ غَفَرَ اللَّهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَ ما تَأَخَّر».
«كسى كه حسین بن على را زیارت كند و او را بشناسد و از وى پیروى كند، خداوند گناهان گذشته و حال او را مىبخشد.»
هشام بن سالم نیز در حدیثى طولانى، مسائل فراوانى درباره زیارت حسین بن على علیه السلام از امام صادق علیه السلام پرسید، از جمله از حضرت سؤال كرد:
كسى كه آن حضرت را زیارت كند چه بهرهاى خواهد داشت؟
امام علیه السلام فرمود: «پاداشش بهشت است به شرطى كه از آن حضرت پیروى كند.»
4- زیارت، ریاكارانه و براى دستیابى به قدرت نباشد
شرط دیگرى كه موجب مىشود، زائر حسینى مشمول مغفرت خداوند قرار بگیرد این است كه به قصد دریافت ثواب از خداوند و به دور از كبر و غرور و ریا و سمعه به زیارت حسین بن
على علیه السلام برود، كه در این صورت گناهان وى پاك شود، همان گونه كه جامه با آب پاك مىگردد. امام صادق در این باره مىفرماید:
«مَنْ زارَ الحُسَینَ مُحتَسِباً، لا اشَراً وَ لا بَطَرَاً وَ لا رِیاءً وَ لا سُمْعَةً مُحِّصَتْ عَنْهُ ذُنُوبهُ كَما یَمْحَصُ الثَّوبُ بِالْماءِ فَلایَبقى عَلَیهِ دَنَسٌ ...
5- خداخواهى
شرط دیگر این كه زیارت به قصد خداوند و بهرهگیرى از آن در روز قیامت انجام شود كه اگر زائرى با این نیت حركت كند و عارف به حق امام باشد، خداوند گناهان گذشته و حال او را مىبخشد. هارون بن خارجه از امام صادق علیه السلام پرسید: فدایت شوم، براى كسى كه با شناخت حق امام حسین و به خاطر خداوند و آخرت او را زیارت كند، چه پاداشى است؟ حضرت در جواب فرمود:
«یَا هَارُونُ مَنْ أَتَى قَبْرَ الْحُسَیْنِ علیه السلام یُرِیدُ بِهِ وَجْهَ اللَّهِ وَ الدَّارَ الآخِرَة غَفَرَ اللَّهُ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَ مَا تَأَخَّرَ...
پیشوایان معصوم علیهم السلام تلاش كردهاند تا زائران حسینى را از هر گونه نیت و هدف غیر الهى دور كنند تا این سفر بتواند تأثیر گذار باشد و راه را براى تحول روحى و اخلاقى در مردم و در نتیجه تداوم راه آنان فراهم سازد.
در روایت دیگرى امام صادق علیه السلام تاكید مىكند كه زیارت قبر حسین بن على علیه السلام اگر براى خدا انجام شود، خداوند زائر را همچون روزى كه از مادر متولد شده، از گناه پاك مىكند ...
«... مَنْ زارَهُ یُریدُ بِهِ وَجْه اللَّهِ أَخْرَجَهُ اللَّهُ مِنْ ذُنُوبِهِ كَمَوْلُودٍ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ ...
6- زیارت به قصد نزدیك شدن به خداوند
محمد بصرى گوید: امام صادق علیه السلام فرمود:
از پدرم امام باقر علیه السلام شنیدم كه به یكى از دوستانشان كه از آن حضرت در رابطه با زیارت سؤال كرده بود، فرمود: «مَنْ تَزوُرُ وَ مَنْ تُریدُ بِهِ؟» چه كسى را زیارت مىكنى و از این زیارت كه را مىخواهى؟ و چه هدفى دارى؟
گفت: هدف من خداوند تبارك و تعالى است و با زیارت قصد نزدیكى به او را دارم. حضرت فرمود: «كسى كه پس از زیارت یك نماز خوانده و با آن، قصد نزدیك شدن به خدا را داشته باشد، در روز قیامت خدا را در حالى دیدار مىكند كه سراسر نور است.»
7- زیارت از روى عشق
ابى بصیر گوید: از امام صادق و یا امام باقر علیهما السلام شنیدم كه فرمود:
«... مَنْ أَتاهُ شَوْقَاً إِلَیهِ وَ حُبَّاً لِرَسُولِ اللَّهِ وَ حُبَّاً لِأَمیرِالمُؤْمِنین وَ حُبَّاً لِفاطِمَةَ أَقعَدَهُ اللَّهُ عَلى مَوائِدِ الجَنَّةِ، یَأْكُلُ مَعَهُمْ وَ النّاسُ فِی الْحِسابِ»
«كسى كه از روى عشق به حسین بن على و علاقه به رسول خدا و امیر مؤمنان و فاطمه علیهم السلام به زیارت آن حضرت برود، خداوند روز قیامت او را در كنار آنان، بر سر مائدههاى بهشتى مىنشاند، در حالى كه مردم هنوز در صحنه قیامت گرفتار حساباند.»
منبع: کامل الزیارات ابن قولویه قمی.
نظرات :