مکانهای مختلف مکه

دوشنبه 25 اسفند 1393
مکانهای مختلف مکه

بنام خدا

مکانهای مختلف مکه


شعب ابی طالب : دره ای است كه قبیله بنی هاشم در آن مستقر بودند و محل محاصره اقتصادی پیامبر گرامی اسلام و مسلمانان بوده است. محل فعلی آن در محدوده توسعه یافته مقابل صفا و مروه است.

مكتبه المكه المكرمه : محل ولادت و سكونت پیامبر گرامی اسلام بوده. قبلا نیز داخل شعب ابی طالب بوده و اكنون كتابخانه مكه مكرمه است.

قبرستان ابوطالب یا حجون : در كنار پل حجون واقع شده. محل دفن عبدالمطلب جد پیامبر، ابوطالب عموی پیامبر و پدر امیرمومنان علی (ع)، حضرت خدیجه همسر گرامی پیامبر اسلام، قاسم فرزند رسول خدا، و بنا به قولی آمنه بنت وهب مادر پیامبر، و بنا به قولی دیگر وی در نزدیكی جحفه در منطقه ای به نام ابواء دفن شده است.

مسجد جن یا مسجد الحرس : این مسجد با فاصله كمی از پل حجون در خیابان اصلی واقع شده.
خداوند آیات سوره جن را در این مكان بر پیامبر گرامی اسلام نازل فرمودند.


مسجد تنعیم یا مسجد عمره : به فاصله 6 كیلومتری تا مسجدالحرام قرار دارد و یكی از میقاتها است.
افرادی كه در داخل مكه قصد دارند عمره مفرده به جا آورند به این مسجد رفته و محرم می شوند.


جبل النور و غارحرا :
جبل النور در شرق مكه واقع است و غار حرا در بالای آن قرار دارد. پیامبر گرامی اسلام، چهل شبانه روز در داخل این غار به عبادت مشغول بودند و بعد از این مدت، جبرئیل امین در 27 ماه رجب بر پیامبر نازل و ایشان به فرمان خدا به پیامبری مبعوث گردیدند.
 


جبل ثور و غار ثور : این كوه درشرق مكه واقع است و در سال 13 بعثت زمانی كه سران قریش نقشه قتل پیامبر را كشیدند، خداوند حضرت را آگاه ساخت و در شب موعود ( لیلة المبیت ) حضرت علی (ع) در بستر ایشان خوابیدند و ایشان همراه ابوبكر در این غار مخفی و پس از سه شبانه روز به مدینه هجرت نمودند.

عرفات : یعنی شناختن و آگاهی یافتن. فاصله عرفات تا مكه كمتر از 20 كیلومتر است. در این سرزمین حجاج از ظهر روز عرفه تا مغرب وقوف می كنند. وقوف در عرفات از ارکان حج می باشد.

جبل الرحمه : كوه رحمت در عرفات واقع شده و همان كوهی است كه حضرت امام حسین (ع) در روز عرفه در بالای آن كوه رفته زیارت عرفه را خواندند، و حج خود را تبدیل به عمره نموده و به فرمان خدا به طرف كربلا رفتند.


مسجد نمره : این مسجد در عرفات و وادی نمره قرار دارد. محل توقف پیامبر اسلام و حضرت ابراهیم در روز عرفه است.

مشعر الحرام یا مزدلفه :
مشعر یعنی مكان شعور و درك و فهم و مزدلفه یعنی محل پیش رفتن به سوی منا و مكه. مسجد مزدلفه در این محدوده واقع است. حجاج شب دهم تا طلوع آفتاب در این مكان وقوف می كنند و سنگ ریزه جهت رمی جمرات جمع آوری می نمایند.


وادی محسر : میان مشعر و منا قطعه زمینی است كه عرض آن نزدیك یكصد متر است و وادی محسر نام دارد. حاجیان كه در مشعر وقوف می كنند، قبل از طلوع آفتاب نباید وارد وادی محسر شوند.

منا : منا میان مزدلفه و مكه است و حجاج در روز عید قربان در این سرزمین جمره عقبه را رمی، سپس قربانی كرده و پس از تقصیر از احرام خارج می شوند و تا ظهر شرعی روز دوازدهم در منا می مانند و ضمن وقوف در دو روز پی در پی، هر سه جمره را رمی می نمایند.
وقتی حضرت آدم به منا آمد از وی پرسیدند چه تمنا و آرزویی داری؟ آدم تمنای آمرزش كرد. از این جهت این سرزمین به منا معروف شد.

 

مسجد خیف : این مسجد در سرزمین منا و نزدیك جمره اولی واقع است و حدود 25 هزار متر مربع مساحت دارد و حدود 30 هزار نمازگزار را درون خود جای می دهد.

امام صادق (ع) فرمودند 700 پیامبر در مسجد خیف نماز خواندند و بنا به روایتی 70 پیامبر از جمله حضرت آدم در این مسجد دفن شده اند.


جمرات : جمرات اولی، وسطی، و عقبه در منا قرار دارند و محلهایی هستند كه شیطان بر حضرت آدم و ابراهیم و اسماعیل ظاهر شد. هر سه بار هفت سنگ به سوی اوپرتاب كردند و شیطان از فریب دادن آن حضرت مایوس شد. حجاج، در سه روز متوالی، جمرات را رمی می نمایند.
توضیح اینکه، در سال 1383، وسعت هر سه جمره حدود 28 برابر بزرگتر شده و حجاج برای رمی جمرات مشکلی نخواهند داشت.

 

قربانگاه (مسلخ) :
در این مکان حجاج در روز عید قربان پس از رمی جمره عقبه، قربانی یا ذبح نموده و پس از آن تقصیر کرده و از احرام خارج میشوند.


  • 964
  • 0

کلمات کلیدی :

نظر شما :

نظرات :

آخرین متون آموزشی
ﺳﻪشنبه 04 مهر 01402
شنبه 04 شهریور 01402
تبلیغات تبلیغات تبلیغات