قُبه هارون‏ بر فراز كوه اُحُد

چهارشنبه 06 اسفند 1393
قُبه هارون‏ بر فراز كوه اُحُد

هارون برادر بزرگتر موسی و وزیر او بود که به درخواست حضرت موسی علیه السلام خدای تعالی او را پشتیبان و جانشین او قرار داد. خداوند، موسی را به همراه برادر به سوی فرعون فرستاد و او را هدیه و رحمت خود برای موسی علیه السلام ذکر کرده است. هارون از جمله پیامبرانی است که خدای تعالی در قران به او و برادرش موسی سلام داده است.

سَلامٌ عَلى‏ مُوسى‏ وَ هارُونَ‏[1]

در مورد محل دفن هارون نقل های متفاوتی وجود دارد، در یکی از آنها آمده است که موسی و هارون به قصد حج حرکت کردند و پیش از رسیدن به مکه، مدت عمر هارون در این نقطه به پایان رسید و حضرت موسی او را در این مکان دفن کرد. بعدها بر مدفن او قبه ای بنا شد که به مرور زمان و عدم توجه به آن تخریب شده است.

در کتب مربوط به اماکن مکه مکرمه و مدینه مشرفه آمده است:

در بالاى كوه احد، محلى به نام «قبّه هارون» وجود دارد. این قبه با بنایى مخروبه و دیوارى حدود یك متر و نیم باقى مانده است. قبه مزبور در بالاترین نقطه كوه احد است. در آنجا برخى خطوط كوفى هم دیده شده كه تنها لفظ «الله» آن قابل خواندن بوده است. همچنین كتیبه‏اى با تاریخ 993 و با نام «محمدعلى جَرَسخانى» بر صخره‏اى در آنجا وجود داشته است. در بازدید هایی که از این مکان در سالهای 1375 و 1378 به عمل آمده قبر منسوب به هارون در میان قلعه ای نیمه مخروبه به همراه سنگ نوشته ای ذکر شده است.

علاوه بر آیاتی که پیرامون هارون و موسی در قران ذکر شده، آنچه او را مورد توجه مسلمانان قرار می دهد، حدیثی است که حضرت محمد صلی الله علیه و آله در بیان منزلت حضرت علی علیه السلام نسبت به خود بیان کرده و موقعیت علی علیه السلام نسبت به خود را همانند هارون نسبت به موسی ذکر کرده است. این فرمایش که به «حدیث منزلت» شهرت دارد این چنین است:

«یا عَلی! أَنْتَ مِنِّی بِمَنْزِلَةِ هَارُونَ‏ مِنْ مُوسَى إِلَّا أَنَّهُ لَا نَبِیَّ بَعْدِی‏»

اى على! تو نسبت به من به منزله هارون نسبت به موسى هستى، جز این‏كه پس از من پیامبرى نیست‏.

واز آنجایی که قرآن كریم هارون را داراى جایگاه‏ هایى نظیر وزارت،[2] پشتیبانى و مشاركت در كار موسى،[3] رساندن احكام،[4] وجوب‏ اطاعت،[5] جانشینى‏[6] وپیامبرى‏[7] برشمرده است. بنابر حدیث منزلت، پیامبر همه این جایگاه‏ ها را براى على  ثابت می ‏شمارد و تنها جایگاه پیامبرى را استثنا مى‏فرماید.

با این وصف باید گفت كه این حدیث شریف نصّ دیگرى بر جانشینى و وجوب اطاعت از على علیه السلام است.

آری محل دفن هارون بر فراز احد باشد یا بر فراز کوهی دیگر[8]، از این پس احد و هارون حکایت دیگری را تداعی می کنند.[9]



[1] . سوره صافات، 120

[2] . فرقان 35؛ طه 29

[3] . قصص 34 و 35؛ طه 31 و 32

[4] . مؤمنون 45

[5] . طه 90

[6] . اعراف 142

[7] . مریم 53

[8] . در یكى از كوه‏هاى شهر پترا در اردن نیز قبرى منسوب به هارون وجود دارد.

[9] . آثار اسلامى مكه و مدینه: 439، اخبار مدینه: 138 و 300، بلاد الشام أرض المقدسات: 95، تاریخ و آثار اسلامى مكه و مدینه: 308، المغانم المطابه فى معالم طابه‏: 11

 

 


  • 1039
  • 0

کلمات کلیدی :

نظر شما :

نظرات :

آخرین متون آموزشی
ﺳﻪشنبه 04 مهر 01402
شنبه 04 شهریور 01402
تبلیغات تبلیغات تبلیغات