عرفان و علوم مورد نیاز

ﺳﻪشنبه 28 بهمن 1393
عرفان و علوم مورد نیاز

عرفان و علوم مورد نیاز

آیا عارف شدن به معناى واقعى كلمه (مثل امام خمینى) نیاز به آموزش دارد یا نه؟ تا آنجا كه مى‏دانیم امام دروس عرفانى در حوزه داشته ‏اند؛ حال اگر عرفان علم مربوطه را مى‏خواهد، چگونه مى‏توانیم آن علم را بیاموزیم؟

آنان كه مى‏خواهند به تزكیه نفس بپردازند و خود را از اسارت‏ها، تعلق‏ها و حجاب‏ها برهانند و با پشت سرگذاشتن مدارج و منازل، یكى پس از دیگرى، به سوى حضرت حق و لقاى وجه كریم او سفر كنند؛ باید به اندازه امكان از سه مسأله باخبر باشند:

1. بدانند كه چه بوده‏اند؛ 2. چه گشته‏اند؛ 3. چه مى‏توانند باشند. در نتیجه در مقام عمل و در مقام سلوك الى الله - در اینكه چه باید بكنند و چگونه باید به عبودیت و سلوك بپردازند - از بصیرت لازم برخوردار بوده و با معرفت به طریق الى الله، قدم بگذارند. بنابراین آموزش این موارد، امرى بایسته و ضرورى است (در این خصوص جلد اوّل كتاب «مقالات» نوشته استاد محمد شجاعى، خواندنى است). بسیارى از عارفان نامور - به خصوص عارفان پس از ابن عربى  معتقدند: فراگیرى عرفان نظرى، زمینه را براى عرفان عملى فراهم مى‏سازد.

«عرفان عملى»؛ یعنى، سیر و سلوك و وصول و فنا و «عرفان نظرى»؛ یعنى، ضوابط و روش‏هاى كشف و شهود (فرهنگ اصطلاحات عرفانى، ص‏577)

اگر این تعریف از عرفان نظرى را بپذیریم، این عرفان نیازمند آموزش است تا ما را در حوزه عمل مددكار باشد. امّا اگر مقصود از «عرفان نظرى»، مجموعه‏اى از معارف درباره خدا، جهان و انسان با مایه‏گیرى از اصول كشفى باشد، در این صورت نیز فراگیرى و آموزش آن، (نگا: آشنایى با علوم اسلامى، ج‏2، ص‏76) براى سلوكِ صحیح و متقن، لازم است؛ چون تكمیل قوه نظرى و احاطه به مبانى نظرى در علوم معارف مربوط به مبدأ و معاد در اوایل سلوك، یكى از دو وسیله رسیدن به مدارج یقین و از مراتب كشف و شهود است.

به عبارت دیگر منشأ پرواز انسان از سرازیرى ناسوت به عالم بى انتهاى ربوبى، دو قوه است كه حضرت حق در انسان به ودیعت نهاده است و این دو به منزله دو بال براى صعود انسان به قله «حقیقت» محسوب مى‏شود. قوه اوّل «عقل نظرى» و قوه دوّم «عقل عملى» است. به وسیله عقل نظرى - كه در عرفان نظرى متجلى است - آدمى به مقام «علم الیقین» و به واسطه عقل عملى - كه در عرفان عملى نمایان است - انسان به مقام «حق الیقین» و «عین الیقین» مى‏رسد (نگا: شرح مقدمه قیصرى بر فصوص الحكم، صص 48، 53 و 54)

مرحوم حاجى سبزوارى در اسرارالحكم مى‏نویسد: «این دو (عرفان نظرى و عرفان عملى) به منزله دوبال انسانند كه او باید با این دو بال پرواز كند و اوج بگیرد»(به نقل از: در آسمان معرفت، ص‏80)

گفتنى است آموزش عرفان نظرى براى عارف، جنبه مقدمى و فرعى دارد، نه هدف و اصلى؛ چنان كه در عرفان عملى نیز سیر و سلوك، راهى براى وصول به حقیقت است.

به هر حال عارف دنبال چشمى است كه حقیقت را ببیند، نه اینكه بفهمد (آن كه او را چشم دل شد دیدبان‏دید/ خواهد چشم او عین العیان‏/با تواتر نیست قانع جان او/بل ز چشم دل رسد ایقان او. مثنوى، دفتر 6، ابیات 4405 و 4406)

در خصوص چگونگى فراگیرى عرفان نظرى، باید پس از یادگیرى منطق، برخى از كتاب‏هاى فلسفى چون الهیات شفا و نهایةالحكمة علامه طباطبایى و اشارات ابن سینا(ج‏3)، و آن گاه كتاب‏هایى چون تمهیدالقواعد ابن تركه یا فصوص‏الحكم ابن عربى با كمك استاد خوانده شود.

 

Ref: nozohor.porsemani.ir


  • 558
  • 0

کلمات کلیدی :

نظر شما :

نظرات :

آخرین متون آموزشی
ﺳﻪشنبه 04 مهر 01402
شنبه 04 شهریور 01402
تبلیغات تبلیغات تبلیغات