امامت امام حسن مجتبی (ع) در میان انبوه فتنههای زمانه
ﺳﻪشنبه 10 دی 1392
مام حسن مجتبی (ع) دومین پیشوای معصوم ما شیعیان هستند كه متأسفانه سیره و روش ایشان در پس پردههایی از ابهام باقی مانده، …
بویژه جریان صلح حضرت و واگذاری خلافت به معاویه، از جریاناتی است كه تنها با تحلیل و ریشه یابی و همچنین شناخت فضای حاكم قابل فهم میباشد.
اگر چه تدبیر امام مجتبی (ع) در مورد امر صلح مورد شبهههای فراوانی قرار گرفته، اما بیتردید در زمان حضرت تدبیر دیگری چاره ساز نبوده است. احادیث فراوانی در زمینه زندگی و صلح حضرت جعل شده است كه این مسأله بر مظلومیت حضرت میافزاید و باید سعی شود با پاسخهای منطقی در حد توان این شبهات را برطرف كرد. با بررسی شواهد تاریخ، بیانات و مكاتبات حضرت و شناخت معاویه بن ابی سفیان و نقش او در بوجود آمدن اسلام شامی میتوان به حقیقت صلح دومین پیشوای شیعه در آن برهه سیاسی به عنوان تدبیری مهم پی برد. برای بررسی تدابیر سیاسی این امام همام در ایام شهادت ایشان گفتوگو كرده ایم با دكتر محمدحسین رجبی دوانی، نویسنده، پژوهشگر تاریخ اسلام و استاد دانشگاه كه در ادامه میخوانید.
اوضاع سیاسی عصر حیات امام حسن مجتبی (ع) چگونه بود؟
- همانطور كه میدانید دوران حیات امام حسن مجتبی (ع) با دوره حاكمیت طاغوتی معاویه معاصر بود كه ایشان در میان انبوه فتنههای زمانه به امامت جامعه مسلمانان رسیدند. در این دوران جامعه دچار لغزشهای فراوان بود، در آغاز مردم به ایشان روی آوردند و با حضرت بیعت كردند. اما همین كه آن حضرت در برابر طغیان معاویه خواستند سیاستهای پدر بزرگوارشان حضرت علی (ع) را ادامه دهند، از آنجا كه مردم به دنبال هوی پرستی بودند در برابر امام زمان خود ایستادند. اشراف و قبایل كوفه به صورت مخفیانه با معاویه مكاتبه داشتند و حتی در این دوره به جان امام مجتبی (ع) سوء قصد داشتند و در حقیقت عصر حیات آن حضرت به لحاظ سیاسی اجتماعی به مراتب بدتر از عصر مولای متقیان امام علی (ع) بود.
در سیره سیاسی امام حسن (ع) صلحی با معاویه به ثبت رسیده كه از آن به عنوان مهمترین تدبیر سیاسی ایشان در مواجهه با طاغوت یاد میشود، چه وقایعی موجب شد این امام همام گزینه صلح را مورد توجه قرار دهند؟
- تاریخ گواهی میدهد در زمان امامت حضرت مجتبی (ع) معاویه از روزی كه از بیعت مردم با امام حسن (ع) آگاه شد از پیمان شكنی كوفیان سست عنصر و خیانتكار استفاده كرد و زمینه جنگ با سپاه امام حسن (ع) را فراهم كرد. روزی كه دو سپاه در برابر هم جبهه تشكیل داده بودند وی با فریب دادن فرماندهان و سپاهیان جبهه دومین پیشوای شیعه، اوضاع سپاه امام حسن (ع) را آشفته كرد و آن حضرت كه به منظور جمع آوری قوای امدادی، مدائن را انتخاب كرده بود، سپاه حضرت هنوز به محل استقرار نرسیده بودند كه مورد شورش و هجوم بقیه سپاهیان كه همراه ایشان بودند قرار گرفتند و در حقیقت سپاه امام حسن (ع) در یك آشفتگی و از هم گسیختگی قرار گرفت. ضعف و سستی مردم كوفه و تأثیرپذیری آنها در برابر جنگهای روانی معاویه و حاكمان شام موجب شد كه امام حسن (ع) در آن موقعیت تنها بمانند و اگر میخواستند علیه معاویه جنگ راه بیندازند غیر از كشته شدن نیروهای خویش بویژه افراد متعهد، سابقه دار و با وفا و از هم پاشیدن شیرازه جبهه حق، اثری دیگر برجای نمیماند و بهترین اقدام همان عقب نشینی تاكتیكی بود كه آن حضرت انجام داده و در سایه آن، نیروهای خویش را حفظ كردند. در حقیقت صلح امام حسن (ع) همان نرمش قهرمانانه ای است كه متأسفانه در هالهای از ابهام قرار گرفته است.
چه نكاتی در مفاد این صلحنامه از سوی امام حسن (ع) مطرح شد؟
- صلح امام حسن مجتبی (ع) یك صلح شرافتمندانه و بر اساس شروط خاصی بود. اگرچه معاویه پس از انعقاد صلح اعلام كرد به آن شرایط عمل نمیكند، ولی همین اعلام او، ماهیت پلید و باطن ناپاكش را برای مسلمانان آشكار و در درازمدت ضربه مهلكی بر حكومت بنیامیه وارد كرد. در این صلحنامه، چند ماده از سوی امام مجتبی (ع) مطرح شد، ماده اول: حسن بن علی (ع) حكومت را به معاویه واگذار میكند مشروط به آنكه معاویه طبق دستور قرآن و سنت پیامبر (ص) رفتار كند. ماده دوم: پس از معاویه خلافت از آن حسن بن علی (ع) خواهد بود و اگر برای او حادثهای پیش آید حسین بن علی (ع) زمام امور مسلمانان را به دست خواهد گرفت كه در این شرایط نیز معاویه حق ندارد كسی را به جانشینی خود انتخاب كند. ماده سوم: بدعت، ناسزاگویی به امیرمؤمنان علی (ع) كه در آن دوران باب بود، باید متوقف شود. ماده چهارم: مبلغ ۵ میلیون درهم كه در بیتالمال كوفه موجود است از موضوع تسلیم حكومت به معاویه مستثنا است. ماده پنجم: معاویه تعهد میكند تمام مردم، اعم از ساكنان شام و عراق، حجاز از هر نژادی كه باشند از آزار وی در امان باشند و از گذشته آنان صرف نظر كند و نباید هیچ خطری از ناحیه معاویه متوجه حسن بن علی و برادرش حسین (ع) شود.
مهمترین آثار و بركات صلح امام حسن (ع) برای جهان اسلام چیست؟
- صلح امام مجتبی (ع) دستاوردهای مهمی برای جهان اسلام به همراه داشت كه مهمترین آنها به رسمیت شناخته شدن حكومت اسلامی، ایجاد ایمنی برای مسلمانان و تجلی مفهوم «انا فتحنا لك فتحاً مبینا» در جامعه بود و اگر چه معاویه به هیچ یك از مفاد آن عمل نكرد، اما این صلحنامه سبب شد بسیاری از فعالیتها و تلاشهای عترت ستیزی معاویه از بین برود و این دستاورد بزرگی برای جامعه اسلامی بود. از طرف دیگر حفظ جان شیعیان و یاران امام حسن مجتبی (ع) و بویژه خودشان از دستاوردهای این مصالحه بود كه خود امام تأكید فرمودند: «من صلاح دیدم اگر مصالحه كنم جان مردم شیعه و مسلمان را میتوانم حفظ و از كشتارهای جمعی جلوگیری كنم.» لذا این پیمان سبب شد معاویه نتواند آن طور كه میخواهد جولان دهد اگر این صلح وجود نداشت معاویه بیش از اینها اقدامهای تخریبی علیه اهل بیت (ع) و شیعیان انجام میداد و میدان برای او گستردهتر میشد.
نظرات :