ارائه آموزش به زائران باید با برنامه ریزی، اولویت بندی و زمان بندی مناسب صورت گیرد
شنبه 30 آذر 1392
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی حج، همایش روحانیون عمره (۹۲-۹۳) با حضور نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی و رئیس سازمان حج و زیارت در سالن همایشهای سازمان حج و زیارت در تهرابرگزار شد.
در این همایش كه معاون امور فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری و برخی از مدیران و معاونان بعثه و سازمان و همچنین جمعی از روحانیون اعزامی به عمره نیز حضور داشتند، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به تشریح برنامههای فرهنگی در عمره امسال پرداخت و اظهار داشت: عمره فرصت بزرگی برای ایجاد تحول روحی و اخلاقی در زائر و در نتیجه ایجاد تحول فرهنگی در جامعه است.
حجت الاسلام والمسلمین سید علی قاضی عسكر اظهار داشت: تلاش دست اندركاران حوزه حج و زیارت، برگزاری عمره ای آبرومندانه و با شكوه است. در حج و عمره امسال موفقیتهای چشمگیری به دست آمده كه همه از الطاف الهی است. در موسم حج گذشته بسیاری از تصمیمهای مربوط به عمره و حج سال بعد اتخاذ گردید و درچند روز گذشته اولین گروه زائران بعد از سالیان متمادی در ماه صفر به عمره اعزام شدند و بدین ترتیب زمان اعزام زائران عمره جلو افتاد و با ۱۰ روزه شدن زمان عمره زمینه برای اعزام تعداد بیشتر زائران به عمره فراهم شده است.
وی افزود: شرایط عمره امسال نسبت به گذشته بهتر شده است. خوشبختانه با برنامه ریزیها و تلاشهای انجام شده در حوزه مسكن، تغذیه و سایر بخشهای عمره و حج، بیش از ۱۰ میلیون دلار در هزینهها صرفه جویی شد و این در شریطی است كه تورم بین المللی وجود دارد و همچنین در این مدت رقابت فشرده ای با برخی كشورها كه سعی میكنند هتلهای بهترشهرهای مكه و مدینه را برای خود اجاره نمایند داشته ایم لذا در چنین شرایطی سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران زودتر دست به كار شد و موفق عمل كرد. این موفقیتها نشان میدهد روشی كه اعمال میشود درست و صحیح است.
سرپرست حجاج ایرانی تفاهم و همكاری بیش از پیش میان بعثه مقام معظم رهبری وسازمان حج و زیارت را مهمترین رمز موفقیت در حوزه حج و زیارت عنوان كرد و اظهار داشت: با تفاهم و همدلی كه در حوزه حج و زیارت وجود دارد، روند امور رو به رشد است و باید به گونه ای برنامه ریزی و عمل شود تا سفر حج و عمره از نظرفرهنگی سبب تحولات عمیق در جامعه شده و از نظر اقتصادی نیز برای زائران بصرفه باشد.
وی تصریح كرد: روحانیون كاروانهای عمره نقش بسیار مهمی در رشد و تعالی فرهنگی جامعه دارند لذا لازم است با جدیت بیشتری بعثه و سازمان حج و زیارت را در سفر معنوی عمره یاری دهند.
اقای قاضی عسكر افزود: با ۱۰روزه شدن زمان عمره فشردگی كارها برای روحانیون عمره نیز بیشتر شده بنابر این باید بایك برنامه ریزی حساب شده و منطقی به گونه ای عمل شود كه اهداف مورد نظر تحقق یابد.
وی سفر عمره را یك ظرفیت بزرگ برای انجام كارهای فرهنگی در حوزه مسائل دینی دانست و اظهار داشت: زائران حج، عمره و عتبات جمعیت قابل توجهی را تشكیل میدهند وایجاد تحول روحی و اخلاقی در این زائران میتواند جامعه را متحول نماید. البته این تحول روحی واخلاقی به یكباره ایجاد نمیشود بلكه زمان و برنامه ریزی بسیار وسیعی را طلب میكند.
سرپرست حجاج ایرانی زمینه ایجاد تحول در زائران را جذب آنها از سوی روحانیون دانست و اظهار داشت: برای ایجاد تحول روحی و فرهنگی در افراد باید ابتدا آنها را جذب كرد و یكی از كارهای مهم در این راه رفتار بر اساس اخلاق اسلامی است. كار فرهنگی نیازمند رافت و مهربانی است. در قرآن به روشنی آمده است كه اگر خشونت در پیامبر اسلام (ص) وجود داشت مردم از اطراف او پراكنده میشدند. لذا با فشار و تحمیل نمیتوان درانسانها تحول ایجاد كرد. موفقیت سفرعمره در گرو اخلاق خوب و حسنه و برخورد ومهربانانه با زائران است.
وی بر ضرورت همكاری و همراهی مدیران و روحانیون كاروانها تاكید كرد و اظهار داشت: یكی از راههای برطرف كردن مشكلات و اختلافات در كاروانها بهره گیری از شوراهای فرهنگی است كه میتواند مجموعه حج و زیارت را در اتخاذ تصمیمات مناسب و عمل به آنها یاری نماید.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت اظهار داشت: روحانیون محترم در سفر عمره باید تحمل و سعه صدر خود را بالا برده و انتقاد پذیر بوده تا تاثیرات لازم را بر زائران داشته باشند.
وی تسلط علمی روحانیون عمره بر مسائل مختلف دینی و سیاسی را دارای اهمیت فراوان دانست و اظهار داشت: دادن اطلاعات لازم و درست به زائران از وظایف روحانیون است. در شرایطی كه شاهد هجمه گسترده از سوی دشمنان به تشیع و آرمانهای انقلاب اسلامی هستیم، تسلط روحانیون عمره بر مسائل تاریخی و عقیدتی و سیاسی روز، یك ضرورت محسوب میشود و به این منظور معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری كلاسهای آموزشی و كتابهای مختلفی در نظر گرفته است و برای این كار باید فرصت و زمان كافی صرف شود.
سرپرست حجاج ایرانی مذهب تشیع را دارای غنای علمی بسیار بالا دانست و اظهار داشت: باید تشیع و افكار واعتقادات و آموزههای آن به صورت شفاف تشریح شود. در این صورت هجمه تبلیغاتی وهابیت علیه تشیع ثمری نخواهد داشت. البته باید بین خرافات و عقاید تشیع تفاوت قائل شد تا مردم دچار سرگرمی نشوند. به این منظور بعثه مقام معظم رهبری برنامههای بسیار وسیعی در نظر گرفته است زیرا اگر در این حوزه بتوانیم موفق عمل كنیم بر فرهنگ جامعه نیز تاثیر گذار خواهیم بود.
وی افزود: مقام معظم رهبری همواره توصیه نموده اند كه ظرفیتهای جدید حج شناسایی وبر روی آنها كار شود زیرا حج دارای ظرفیتهای بسیار بالایی است.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسكردانستن زبان و ارتباط با علما و اندیشمندان كشورهای اسلامی را دو ظرفیت مهم در حج و عمره دانست و اظهار داشت: در صورت دانستن زبان میتوان به راحتی با زائران و حتی اندیشمندان سایر كشورهای اسلامی كه برای حج و عمره به عربستان میآیند ارتباط برقرار كرد و فرهنگ انقلاب و تشیع را به جهانیان معرفی نمود. برقراری ارتباط با علما و اندیشمندان عربستان میتواند تاثیرگذار باشد زیرا بسیاری از علمای عربستان وهابی نیستند و نسبت به شیعه دیدگاه منفی ندارند.
وی افزود: امسال حدود ۷هزار كاروان به عمره مشرف میشوند كه حداقل ۷ هزار روحانی نیز با آنها اعزام خواهند شد؛ علاوه بر این تعداد زیادی از روحانیون نیز همراه زائران به عتبات مشرف میشوندكه اگر برای این تعداد روحانی برنامه منسجم و مناسبی طراحی و اجرا شود میتواند منشاء تحولات بسیاری هم در شخصیت زائر و هم در بعد تبلیغاتی تشیع در سطح جهانی باشد.
نماینده ولی فقیه در امور حج وزیارت یكی دیگر از مسائل مورد توجه در عمره را موضوع حجاب عنوان كرد و اظهار داشت: با اخلاق خوب و ادب در گفتار، پرهیز از مواضع تند و مراقبتهای اخلاقی از زوار میتوان بر زائران تاثیر گذار بود. یكی از كارهای مهم فرهنگی در حوزه حج و زیارت در ایام عمره مراقبت از برخی از بانوان زائری است كه احیانا در مراعات حجاب خود كوتاهی میكنند روحانیان و مدیران میتوانند با رفتار خوب و مودبانه آنان را راهنمایی نموده و در داشتن حجاب كامل آنان را تشویق كنند.
وی افزود: روحانیون باید در ایام عمره به سئولات زائران پاسخ داده و از ایجاد اضطراب و سردرگمی زائر پرهیز كنند و بعثه و سازمان را در آسیب شناسی حج و عمره یاری رسانند.
آقای قاضی عسكر گفت: پیامبر اسلام هیچ گاه با ظاهر نامرتب در انظار ظاهر نشد و همواره به ظاهر خویش اهمیت میدادندو با تبسم با دیگران روبرو میشدند و از ایجاد نفرت و ناراحتی در دیگران پرهیز میكردند. روحانیون كاروانها نیز در هنگام روبرو شدن با زائران باید متانت خود را حفظ كرده و همچنین با رفتار حسنه خود سبب جذب آنها شوند.
وی تصریح كرد: اگر نتوانیم از فرصت حج و عمره و عتبات در راه تحول و تعالی فرهنگی جامعه استفاده كنیم دشمن با استفاده از ابزارهای تبلیغاتی متعددی كه در اختیار دارد برای آسیب رساندن به اسلام و انقلاب هجمه خود را افزایش خواهد داد و در فردای قیامت ما مسئول هستیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت مدیریت مشاركتی در حوزه حج و زیارت را تنها راه پیشرفت و موفقیت در حوزه حج و زیارت دانست واظهار داشت: روحانیون باید خود را عضوی ازمجموعه بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت بدانند. به این معنی كه اگر مشكلی در كاروان وجود دارد در برطرف كردن آن مشاركت نمایند. در ارائه مطالب به زائران باید برنامه ریزی، اولویت بندی و زمانبندی مناسبی وجود داشته باشد.
وی در پایان از روحانیون خواست تا در خصوص آسیبهای عمره و ظرفیتهای جدید آن پیشنهادات خود را به معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری ارائه كنند.
نظرات :