در اولین روز هفته حج، به همت دانشجویان رشتهها ی تبلیغ و ارتباطات حج و معاونت فرهنگی بعثه، هماندیشی با عنوان زندگی در آیینه حج با حضور جمعی از دانشجویان و اساتید در سالن جلسات سازمان حج و زیارت استان قم برگزار شد.
به گزارش مدیریت آموزش بعثه، در این نشست اساتید حوزه و دانشگاه، در موضوعات،؛ حج وعبودیت، حج و سبک زندگی، حج و تربیت اسلامی، حج و جامعه اسلامی، حج و الگوهایی فرهنگی، حج و سیره امامان(ع) به ارایه بحث پرداختند. در آغاز این نشست حجت الاسلام والمسلمین احمدی مدیر آموزش بعثه با تبریک دهه کرامت و سالروز میلاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها وگرامیداشت هفته حج، به ضرورت تبیین اضلاع مختلف حج به عبادت فاخر و جامع، از حضور اساتید در این هم اندیشی جهت ارایه مباحث عالمانه و ایجاد ادبیات در حوزه حج تقدیر کرد و تبیین عالمانه معارف بلند حج را بهترین و نیکو ترین شیوه گرامیداشت هفته حج برشمرد. در ادامه نشست حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید پارسانیا عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی با استناد به آیات قرآن کریم. حج را یک عمل عبادی بر شمر د و تاثیر مکان و رابطه آن با ملکوت در عبادات اسلامی را تشریح کرد.
از دیگر اساتیدی که در این نشست به ارایه بحث پرداختند دکتر شرف الدین استاد ارتباطات دانشگاه باقرالعلوم بود. ایشان حج و رمضان را در اسلام دارای مرجعیت الگویی بی بدیلی دانست وگفت مردم در این دو عبادت معیشت و شالوده زیست اسلامی را تجربه می کنند، این عضو هیأت علمی گروه ارتباطات دانشگاه باقر العلوم بیان داشت حج انسان را در آستانه توحید ناب قرار می دهد و زندگی در موسم حج، زندگی بر مدار توحید و اجابت دعوت حق و زیست در شعاع وجودی حضرت ابراهیم علیه السلام هردوی است. دکتر شرف الدین خاطر نشان کرد حج توان زیست فرا فرهنگی و میان فرهنگی را فراهم میآورد و عینیت اعتصام به حبل الله است، ایشان زندگی بر اساس مشترکات اسلامی در حج را مایه همبستگی جمعی و ارایه کننده سبک و الگوی زیست اقوام و مذاهب اسلامی بر اساس معنویت دانست.
سومین سخنران نشست زندگی در آیینه حج حجت الاسلام والمسلمین دکتر داودی دکترای علوم تربیتی و عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بود که در خصوص نقش حج در ارایه الگوی تربیت اسلامی سخن گفت، وی با استناد به آیه 197 سوره بقره. هدف تربیت اسلامی را تربیت انسان مسلمان برشمرد و گفت انسان مسلمان انسانی معتقد به توحید و عامل به شریعت و احکام اسلامی و متعهد به ارزشهای اسلامی است و حج صحنه تمرین برای به فعلیت رساندن توانمندی های انسانی جهت زیست بر اساس هنجار های اسلامی است. وی با اشاره به آیه قرآن کریم که مومنان را به برداشتن توشه دعوت میکند، اظهار داشت این توشه فقط به سفر آخرت اختصاص ندارد بلکه توش برای دنیا وزارت است لذا حج هم سرمایه برای ساحت دنیای آدمی و هم آخرت است
از دیگر سخنران ای هم اندیشی حجت الاسلام دکتر آقاجانی از اعضای هیئت علمی دانشگاه بود که در خصوص حج و جامعه اسلامی مباحث را ارائه کرد، وی از حج به عنوان آرمان شهر اسلامی یاد کرد و گفت این رویكرد الهام بخش جامعه اسلامی است تا اجتماع مسلمانان بر اساس ارزشهای اسلامی و الهی بنا گردد. دکتر آقاجان با اشاره به پیوند به تکوین و تشریع، انجام مناسک حج را باعث قرابت حج گزار با جهان تکوین و کمال ذکر کرد و رهاورد آن را تشکیل جامعهای اسلامی دانست، وی با بی بدیل خواننده برابر پدیده ها در هستی مانند کعبه و وجود امام معصوم، آنها را مولد و راهنمای جامعه آرمانی و نمونه دانست که بر پایه اخلاص و توحید می باشد. .
در ادامه این نشست استاد دکتر مریجی جامعه شناس و رییس دانشگاه باقرالعلوم و مدیر این نشست با ذکر حدیثی ، ارتباط بین ملل و اقوام و فرهنگ ها را ضامن پایداری و حیات فرهنگ و ملل ذکر کرد ومیان داشت یکی از عوامل بالندگی فرهنگی تعامل بین فرهنگیهاست که حج عرصه و ظرفیت بسیار عالی برای این تعامل و ارتباط است به همین دلیل حج تضمین کننده استمرار حیات و فرهنگ اسلامی است.
حجت الإسلام جوادی از پژوهشگران حوزه دین نیز با آرایه بحث در خصوص هدایتگر مسجدالحرام به ضرورت داشتن هادی برای هدایتگری، پیامبر و ایمه اطهار را هندیان امت ب شمرد و سیره حج این اولیاء الهی را در حج فرهنگ سازی دانست، وی گفت معصومان در حج به فرهنگ سازی عبادی، نذر. خدمت به مردم،و تعامل با دیگران پرداختند
در بخش پایانی این نشست. حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید پارسانیا به جمع بندی مباحث مطرح شده از سوی اساتید پرداخت و بیان داشت ؛ این مباحث بیانگر عمق و گستره معارف حج و ضرورت تحقیق و پژوهش صاحب نظران در آن است. ایشان با اشاره به بیان شیخ الرئیس این سینا که برای شریعت کارکردهای اجتماعی قایل است. گفت شریعت به عنوان یک نیاز و دلیل اجتماعی مستلزم تکرار برای استمرار و بقاست به همین دلیل گردهمایی و تذکر در محیط و مکانیزم نزول آن ضامن استمرارش می باشد، به همین جهت در قرآن کریم همگان را به ذکر در موسم حج توصیه نموده و برای انجام مناسک به یک مکان خاص دعوت میکند این اقدام استمرار شریعت اسلامی را ضمانت کردهاست از این رو حضرت علی علیه السلام استمرار حیات کعبه را تضمین کننده برای اسلام دانست.
لازم به ذکر است در دومین روز این نشست ها در روز شنبه مورخ 16 مرداد از ساعت 18 الی 20 اساتید در موضوعات "اسرار عرفانی و اخلاقی حج، فلسفله حج در متون روایی، حج در قرآن و حج ، امامت و ولایت" به بحث خواهند پرداخت.
نظرات :